Park – Architect Vanhoornelaan – Moorsele

De wijk in de Architect Vanhoornelaan in Moorsele werd gebouwd in de jaren ’70. De groenzone bestond toen uit niet meer dan een grote grasvlakte met enkele bomen en een vijver.

Toen wij gevraagd werden om deze site te herbekijken, stonden we bij het eerste bezoek versteld van de kwaliteit en het enorme potentieel van deze groene ruimte.

De kleine bomen die aangeplant werden bij het ontstaan van de wijk en deze die in de loop der jaren aangeplant werden, waren intussen flink uit de kluiten gewassen exemplaren geworden. Tegelijk was het ook duidelijk dat een aantal zaken de tand des tijds minder goed doorstaan hadden. Zo was de vijver zo goed als dichtgegroeid en waren de wandelpaden aan vervanging toe.

Het was belangrijk om deze parkzone te herbekijken met respect voor de mooie elementen die er aanwezig waren.

Het resultaat is een multifunctionele parkzone met integratie van enkele natuurlijke speelelementen (speelbos, sprokkelpaden, minivoetbal…), diverse paden voor voetgangers en fietsers die de verschillende zones van de wijk op een logische manier met mekaar verbinden. Spelen, natuur en beleving worden op een subtiele manier met mekaar verweven.

De vijver vormt een centrale blikvanger in het park en zal de passanten uitnodigen om even te verpozen in het park. De bestaande, verwilderde vijver wordt vervangen door een volledig nieuw gemodelleerde vijver, waarbij we vertrekken van een brede basisvorm die uiteindelijk, langzaamaan versmalt, waardoor we uiteindelijk een soort “beekeffect” bekomen. Dit is bewust en refereert naar het tracé van de beek die hier vroeger zichtbaar was. Het gazon kent een natuurlijke overgang naar de waterspiegel. Steile oevers worden afgewisseld met zachtglooiende gazonoevers waardoor er ook veel plaatsen zullen ontstaan waar men op een natuurlijke manier bij het water kan vertoeven (picknicken, ligweide,…).

Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Bureau Cnockaert.

Uitvoering: Wegenbouw Ockier.

Periode: 2019/2020/2021